Optiek Verhoeven

Cilinder /Astigmatisme

Terug naar overzicht/Blog

Cilinder /Astigmatisme

Astigmatisme. Een moeilijk woord voor cilinder, maar of het daarmee duidelijker wordt? Als je een oog met astigmatisme of een cilinder hebt, heb je eigenlijk een oog dat niet helemaal perfect meer is. Een perfect oog is namelijk rond. Net als een voetbal. Een oog met astigmatisme is net als een rugbybal.

Meerdere brandpunten
Wanneer je oog de vorm van een rugbybal heeft, heeft dat ook gevolgen voor je beeld. Een rond oog breekt het licht in alle richtingen op dezelfde manier en daardoor valt je beeld precies op een brandpunt in je netvlies. Bij een oog in de vorm van een rugbybal valt het licht op verschillende punten je oog binnen. Je krijgt dus als het ware meerdere brandpunten op andere plekken en dat resulteert in een wazig beeld. Bij een matige cilinder valt het misschien niet eens op en hoef je daarvoor echt nog geen lens of bril te dragen. Hoe hoger de cilindrische afwijking, hoe meer last van slecht zicht je hebt. En dan is een bril of lenzen met correctie wel nodig.

Cilinder komt vaak voor
Astigmatisme is niet zeldzaam, het komt vaak voor. Ook in combinatie met bijziendheid of verziendheid. Je lenzen of brillenglazen moeten in dat geval meerdere waardes gaan corrigeren. Op je brilrecept zie je dan een correctie voor je sferische waarde, aangeduid met een S. Bijvoorbeeld -2 of +2. En ook een cilindrische waarde, aangeduid met een C. Ook zie je vaak nog de as-richting waarin je cilinder is gedraaid. Dus eigenlijk hoe jouw rugbybol in je oogkas ligt.  

Een cilinder kan worden gecorrigeerd met een bril of harde/zachte lenzen. Er zijn zelfs mogelijkheden voor Nachtlenzen. Onze opticiens en contactlensspecialisten kijken graag mee wat voor jouw ogen de beste oplossing is.