Optiek Verhoeven

Een betrouwbare oogmeting in 10 stappen

Terug naar overzicht/Blog

Een betrouwbare oogmeting in 10 stappen

Een goede oogmeting heeft tijd nodig. En om de beste oogmeting te doen, nemen wij dan ook de tijd voor je. Want in tegenstelling tot anderen, hebben wij toch echt 10 stappen nodig om je oogmeting uit te voeren. Alleen op die manier ben je verzekerd van een betrouwbaar voorschrift en uiteindelijk de beste oplossing voor een optimaal zicht. Schrik niet van de moeilijke termen, we leggen het graag aan je uit!

Punten oogmeting Optiek Verhoeven:

1. Anamnese
We willen bijna  alles van je weten. Naast gegevens als geboortedatum en adres, zijn je hobby’s en werk ook interessant. Dat is namelijk waar jij je bril of lenzen veel van de tijd bij gebruikt. Ziektes en allergieën bij jou of in je familie zijn ook belangrijk. Net zoals of en welke medicijnen je gebruikt. Alles kan namelijk van invloed zijn op je ogen en dus ook op de oogmeting.

2. Klachten inventarisatie
Waarom ben je naar ons gekomen? Heb je het idee dat je slechter ziet? Voldoet je huidige bril niet meer? Is een dag werken erg vermoeiend en ga je na een werkdag vaak met hoofdpijn naar huis? Of maak je je druk om de borden langs de weg, die je niet meer zo snel kunt lezen vanuit de auto? We zeiden het toch: Echt alles willen we weten!

3. Objectieve refractie
Hier begint het echte meetwerk. Onze oogmeetcomputers zijn de meest geavanceerde computers en de meest precieze. We vragen je om plaats te nemen en te kijken naar het testfiguur. Meer hoef je niet te doen. Dit apparaat meet objectief wat waarden en hieruit komt je eerste gemiddelde van de benodigde sterkte. Heb je al een bril? Dan kijken we de sterkte daarvan ook graag even na.

4. Oogdrukmeting
Een oogdrukmeting wordt uitgevoerd met een pufje lucht in je ogen. Een raar gevoel, maar niet eng! Wanneer de oogdruk in orde is, weten wij dat je geen oogaandoening hebt. Mocht er toch uitkomen dat de oogdruk hoger of lager is dan normaal, dan zullen wij je adviseren om een bezoek te brengen aan je huisarts.

5. Bepaling gezichtsscherpte
Hier komen de bekende letters tevoorschijn. Aan de hand van wat je kunt lezen, wordt je precieze gezichtsscherpte berekend en achterhalen we hoeveel je nog kunt zien, zonder aanpassing. Natuurlijk wordt dit onderzoek per oog afgenomen.

6. Subjectieve refractie
Nog meer letters! En plaatjes en kleuren. Telkens met 2 soorten glas ervoor en jij mag kiezen welke. Er is geen goed of fout, jij geeft aan welke voor jou het fijnst kijkt. Bij elk oog gaan we net zo lang door tot jouw gezichtsscherpte optimaal is.

7. Binoculaire test
Bij deze test mag je weer met beide ogen kijken. Een beeld met kleur volgt en jij geeft aan welke kleur voor jou het duidelijkst is. We vragen je ook om even naar buiten te kijken met een glas voor je ogen. We zijn benieuwd welke het fijnst kijkt.

8. Bepalen van additie
Ben je 40+? Rond deze leeftijd gaan de ogen vaak wat moeite krijgen met de kleine lettertjes. De additie is de sterkte die nodig is om dit te corrigeren. De sterkte van je leesgedeelte dus. Mocht er hier een correctie nodig zijn, dan komen we daar later nog uitgebreid op terug met de mogelijkheden voor je bril of je lenzen.

9. Bepaling pupildistantie
Met een PD-meter meten we de precieze afstand tussen je pupillen. Deze afstand bepaalt de juiste plaatsing van het glas in je bril. Een precisie werkje en enorm belangrijk voor een optimaal kijkcomfort.

10. Bespreken uitkomst meting
Na alle onderzoeken bespreken we samen uitgebreid de uitkomst en de mogelijkheden. En nu ben jij aan de beurt! Want klaar ben je nog niet. Bril, lenzen, welke bril, welke lenzen, welk glas, welk montuur…  Geen nood, ook hier helpen we je graag bij!  

Een afspraak maken?
Bij ons is een oogmeting gratis. Wil jij een afspraak maken voor een oogmeting?