Optiek Verhoeven

Een oogmeting uitgelicht

Terug naar overzicht/Blog

Een oogmeting uitgelicht

“Dat er gekeken wordt naar wat je kan zien, dat is te snappen. En ik kan ook nog snappen waarom jullie willen weten of er bepaalde ziektes in de familie zitten. Want die kunnen natuurlijk invloed hebben op mijn sterkte. Maar een paar dingen zijn me echt nog een raadsel! Leg die eens uit.”
Geen probleem! Hier gaan we!

Waarom willen jullie weten wat voor werk ik doe?
Ja, we zijn best nieuwsgierig. Maar we willen weten wat voor werk je doet en wat je hobby is, omdat we dan al een kleine inschatting kunnen maken van wat voor bril je nodig hebt. Vaak geven mensen aan: ik wil een leesbril.  Maar als we dan doorvragen blijkt dat het om het computerscherm gaat. Een computerscherm houd je op een andere afstand dan een boek. En dan is de keuze voor het glas dus anders. We excuseren ons hierbij voor onze nieuwsgierigheid, maar we doen het allemaal voor jou!

Wat doet dat pufje?
Tijdens de oogmeting blazen we een pufje in je oog. Om precies te zijn: we blazen dat pufje in je oog tijdens de oogdrukmeting van onze oogmeting. Door dat pufje veert je hoornvlies mee. Een beetje maar, maar het apparaat kan aan de hand van die vering je oogdruk meten. Dat is belangrijk om uit te sluiten dat er binnen in je oog wat mis is. Als we een afwijkende oogdruk constateren, zullen we je adviseren om eens langs te gaan bij je huisarts.

Hoezo moet die pupilafstand zo precies?
Een glas heeft een optisch centrum waar jouw sterkte in geslepen is. Dit punt moet precies voor je pupil zitten. Als dat niet het geval is, kun je last krijgen van dubbelzien, hoofdpijn of vermoeidheid. Wij meten de pupilafstand zo precies mogelijk op om de glazen juist in je montuur te krijgen en jou het beste zicht te kunnen garanderen

Waarom houden jullie mij 2 soorten glas voor?
We houden je bij 2 punten in de oogmeting verschillende glazen voor.  We willen dan van jou horen wat het fijnst kijkt. Dit doen we om te voorkomen dat je ogen moeite moeten doen. We sluiten uit dat we je ogen over corrigeren en zo weten we zeker dat je ogen in ruststand door je nieuwe glas kijken.  

Nog meer vragen over een oogmeting?
Laat ze eens horen! Wellicht kunnen wij je er zo een antwoord op geven. En anders schrijf je ze op voor tijdens je oogmeting. Bij de oogmeting zitten wij er namelijk voor jou en beantwoorden graag al je vragen. Vandaar dat we ook de tijd nemen om een grondige oogmeting te doen, tijd voor vragen hoort daar zéker ook bij.