Optiek Verhoeven

Kinderen en Lenzen

Terug naar Overzicht/Blog

Kinderen en lenzen

Lenzen voor een kind? Zijn ze daar niet veel te jong voor? Nou, niet altijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat een kinderoog prima een lens kan dragen. Het gaat er juist meer om of je kind er klaar voor is.  Vaak komt de vraag naar contactlenzen zo rond de puberleeftijd, als de bril op de neus als last ervaren wordt. Kinderen willen niet anders dan andere kinderen zijn en die bril maakt dat ze opvallen. Gelukkig worden brillen steeds normaler en cooler. Wat dat betreft gaan we een de goede kant op. Maar lenzen kunnen ook voordelen bieden voor jonge kinderen. Wat dacht je van het sporten of gym op school? Lenzen zitten nooit in de weg.

Hoe jong dan?
Er zijn lensdragertjes van 6 of 7 jaar oud. Maar meestal wordt een leeftijd van rond de 10, 11, 12 jaar aangehouden. En dat heeft te maken met het kind zelf. Voor de ogen kan het namelijk geen kwaad. Een oogarts dient vantevoren wel even te kijken of er geen bezwaren zijn, maar verder bestaan er geen medische redenen die het dragen van lenzen bij een kind tegenhouden. Een kind moet wél met de lenzen om kunnen gaan. Lenzen dragen vergt namelijk iets meer discipline, onderhoud en hygiëne dan het dragen van een bril.

Hoe weet je of je kind klaar is voor lenzen?
Wanneer je overweegt om lenzen voor je kind aan te schaffen , is het slim om eerst eens te kijken of je kind toe is aan de verantwoordelijkheid. Spreek bijvoorbeeld eens af te oefenen met tandenpoetsen of het uitlaten van de hond. Kan je kind elke dag zelf denken aan het poetsen van zijn tanden? Of kan hij elke dag de discipline opbrengen om de hond uit te laten, zonder aansporen van jou? Dan zou je eens een afspraak bij de oogarts kunnen maken.

Welke lenzen zijn er voor kinderen?
Als de oogarts het ook eens is met de keuze voor lenzen, dan worden er vaak in eerste instantie 2 lenzen geadviseerd. Daglenzen of nachtlenzen. Daglenzen hebben het voordeel dat er elke dag een verse lens wordt ingebracht. De lens wordt ’s avonds voor het slapen gaan weggegooid en, mits de handen goed gewassen worden voor je aan je ogen en lenzen komt, bestaat er weinig risico. De daglens is ook heel makkelijk te combinerenen af te wisselen met een bril.  
Nachtlenzen worden alleen ’s nachts gedragen. In de ochtend maakt je kind ze schoon en bergt ze op. De gehele dag heeft hij scherp zicht en loop  hij ook geen risico dat de lens in de weg zit.

Natuurlijk helpt de contactlensspecialist met de uitleg van de handelingen en helpt deze ook bij de routine. Heb je interesse in daglenzen voor je kind? We leggen je er graag meer over uit!