Optiek Verhoeven

Mouches Volantes

Terug naar overzicht/Blog

Mouches volantes

Moetsjes wat?? Ja, dat is Frans. En in het Engels heten ze Floaters. Misschien herken je het wel. Mouches Volantes zijn zwevende zwarte vlekjes, sliertjes of draadjes in je gezichtsveld. Je ziet ze vooral als je kijkt naar een effen oppervlak. De lucht, een witte muur of je beeldscherm. Ze gaan gewoon met je blik mee en zweven voor je uit. Het kan meestal geen kwaad, maar het kan wel heel irritant zijn.

Wat zijn die zwevende vlekjes voor mijn oog?
De zwevende vlekjes, met de medische term Myodesopsie, ontstaan voornamelijk door veroudering van het weefsel in je ogen. Glasvocht bevat dunne collageenvezels en deze zorgen voor elasticiteit van je ogen. Naarmate je ouder wordt neemt ook de stevigheid van deze vezels af en verandert de structuur van het glasvocht. Dit wordt dikker en daardoor gaat het collageen afbreken. Dit afbraakmateriaal van cellen en eiwitten zijn de Mouches Volantes. Ze zijn niet schadelijk voor je oog. Het beste kun je ze negeren. Soms zijn het er echter meer of wordt het te vervelend, omdat je er de hele dag op gaat letten. Een bezoek aan een oogarts voor advies kan dan geen kwaad.

Wanneer onderneem je wel zo snel mogelijk actie?
In sommige gevallen dien je direct naar een oogarts, huisarts of optometrist te gaan. Dan kan er namelijk meer aan de hand zijn. Wanneer de vlek niet zweeft, maar op een vaste plek blijft zitten bijvoorbeeld. Dan kunnen er problemen zijn met je netvlies of oogzenuw.
Ook als het er normaal gesproken maar 2 zijn en nu ineens een stuk of 10: Trek aan de bel! Er kan wat mis zijn met je netvlies.
Lichtflitsen en veel minder zicht dan normaal is ook alarmerend. Je netvlies kan dan los raken en dat kan weer blindheid veroorzaken. Laat zo snel mogelijk een deskundige naar je ogen kijken, wanneer je zoiets ervaart.

Laat maar waaien
Over het algemeen hoef je je dus niet druk te maken over deze floaters. Kijk wel even goed naar jezelf. Heb je veel last van stress of het druk op je werk of thuis? Stress kan ervoor zorgen dat de Mouches Volantes toenemen en verergeren. Neem op tijd je rust en gun dat je ogen ook.