Optiek Verhoeven

Multifocaal, als gegoten

Terug naar overzicht/Blog

Multifocaal, als gegoten!

“Het liefst zet ik hem toch af als ik wil lezen. Of ik til hem een stukje op.” Ho, maar dat is dus niet de bedoeling! Een multifocaal glas dient zo te zijn afgesteld op de behoefte van de drager dat de bril als gegoten past en gewoon op je neus kan blijven staan.

Waar letten onze opticiens op bij het afstellen van een multifocale bril?
Natuurlijk dienen de sterktes precies te kloppen. Bij jouw ogen zijn de sterktes opgemeten en het glas dat in je gekozen montuur gaat, dient die sterktes te hebben. Dat is allemaal vrij logisch. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat de afstand en de precieze plek van je pupil juist wordt gemeten en wordt bepaald waar deze in het glas zit en waar je dus kijkt. Aan de hand van die meting worden namelijk de sterktes en de overgang van sterktes in het glas geplaatst. Onze opticiens doen dat met de grootste precisie. En dat zorgt uiteindelijk voor jouw kijkgemak.

Multifocaal glas
Nu nog de glaskeuze. Er is namelijk verschillend glas beschikbaar dat per persoon het gewenste resultaat geeft. Hierin heb je zelf de keuze. Natuurlijk met advies. Waar kan je uit kiezen? Om het zo simpel mogelijk uit te leggen: je kan kiezen uit minder vertekend beeld tot meer vertekend beeld. Met vertekend beeld wordt bedoeld dat de rand van het glas een minder duidelijk beeld geeft en dat is te kiezen in 3 gradaties. Natuurlijk heeft de prijs daar ook wat mee te maken. Zoals gezegd, aan jou de keuze en meer vertekening wil helemaal niet direct zeggen minder zicht. Wat voor jou en in jouw situatie het prettigst kijkt, dat is het belangrijkste.

Gewenning aan een multifocale bril
Natuurlijk is er bij een nieuwe multifocale bril een gewenningsperiode. Dat merk je bijvoorbeeld met traplopen: normaal keek je door het onderste gedeelte en zag je de trap. Nu moet je wennen aan het iets meer kantelen van je hoofd. Ook zal je bij korte afstanden wat meer bewegen met je hoofd. Maar lang mag deze gewenning zeker niet duren. Al vrij snel nemen onze hersenen het namelijk over, merk je die kleine aanpassingen niet eens meer en ben je prima gewend aan je nieuwe, multifocale bril. Een gewenning duurt normaal gesproken ongeveer 2 tot 4 weken en bijna iedereen raakt uiteindelijk thuis in de multifocale wereld. Mocht dat in jouw geval niet zo zijn, dan zien we je zeker heel graag terug. Wie weet kan een kleine aanpassing net het verschil maken!