Optiek Verhoeven

Schermen en bijziendheid

Terug naar overzicht/Blog

Schermen en bijziendheid

Vlogs kijken, gamen, appen, huiswerk maken en tv kijken. Onze kids zitten net zoveel als wij achter of voor een scherm. Leren ze veel van! Maar de ogen… Die zijn er wat minder bij gebaat. We focussen ons te lang op onze schermen en daar zijn onze ogen niet voor gemaakt.

Last
Hoe kun je herkennen dat je kind mogelijk bijziend is? Handige tests zijn natuurlijk het wijzen op een vliegtuig of vogel en vragen of ze dat nog kunnen zien. Maar je kunt ook andere dingen opmerken die indicaties kunnen zijn voor slecht zien. Bijvoorbeeld klagen over hoofdpijn of ogen die moe zijn. Op school minder goed mee kunnen komen, doordat het bord niet te lezen is. Dicht op de tv zitten of een boek heel dichtbij houden om het te kunnen lezen. Veel knipperen, in de ogen wrijven of de ogen dichtknijpen om te focussen. Als je twijfelt aan de ogen van je kind, laat ze dan eens testen! Sowieso is regelmatig ogen testen helemaal niet verkeerd.

Jeugd steeds vaker bijziend
Tegenwoordig heeft namelijk de helft van alle twintigers in Europa een bril nodig. En dat is veel! Na het twintigste jaar stopt het oog met vormen. Voor je twintigste kan je dus nog heel veel invloed hebben op de uiteindelijke sterkte van je ogen!

20-20-2 regel
Maar hoe dan? Nou, door erop te letten dat je niet te lang voor een scherm zit. De 20-20-2 regel is een erg goeie regel die kan voorkomen dat er problemen ontstaan in het zicht van kinderen. Wat houdt het in? Voor elke 20 minuten die je naar een scherm kijkt, kijk je 20 seconde in de verte. De 2 staat voor het aantal uren dat kinderen per dag buiten zouden moeten spelen. Buitenspelen is goed en heel belangrijk, omdat het licht van buiten ervoor zorgt dat de stof dopamine wordt aangemaakt. Als je bijziend bent, heb je een langgerekt gegroeide oogbol. Daardoor valt het beeld dat binnenkomt vóór je netvlies in plaats van erop. En dat maakt dat je niet scherp kunt zien. Dopamine remt de groei van de oogbol. Waardoor deze dus mooi rond blijft en het beeld goed op het netvlies valt. Buitenlicht is 10 keer sterker dan kunstlicht, dus hup naar buiten!