Optiek Verhoeven

Toch een bril na een staar operatie?

Terug naar overzicht/Blog

Toch een bril na een staar operatie?

Regelmatig wordt ons het volgende voorgelegd: Hoe kan het dat ik na mijn staaroperatie toch met een recept van de oogarts bij jullie kom? Na een staaroperatie hoef je toch geen bril meer? Sabine van Optiek Verhoeven Kastelenplein legt uit!

Wat is staar?
Bij staar, ook wel cataract genoemd, wordt het zicht minder scherp doordat de ooglens vertroebelt. Een ooglens bestaat uit water en eiwitten. Bij een gewoon oog is de ooglens helder en doorzichtig. Bij staar zijn de eiwitten in de ooglens samengeklonterd. Staar komt voornamelijk voor bij ouderen. En kan worden opgelost met een staaroperatie, waarbij een nieuwe kunstlens wordt geïmplanteerd. Met de kunstlens kun je nagenoeg een sterkte halen van 0. Dat is dan ook altijd het doel van de oogarts.

Waarom dan toch een bril?
Het is het doel van de oogarts om een sterkte van 0 te behalen. Deze sterkte geldt voor een verte sterkte. Bij een staaroperatie wordt echter een enkelvoudige lens ingebracht. Deze lens kan niet accommoderen, oftewel scherpstellen. Scherpstellen naar een leessterkte van 0 is dus niet altijd mogelijk. Daardoor blijft er vaak na een staaroperatie een bril nodig. In het beste geval alleen voor leessterkte. Maar in de meeste gevallen blijft er ook een reststerkte voor veraf over. De kunstlens zorgt in dat beste geval voor een sterkte van 0 en daar hoort een leesbril van +3 bij. Zorgt de kunstlens voor een sterkte van -0,5, dan zal een leesbril van +2,5 geadviseerd worden.

We helpen je graag
Wij gaan altijd voor het beste resultaat en zullen dan ook graag helpen met het uitzoeken van een bril op de juiste sterkte. Een leesbril of een multifocale bril om zo alle sterktes prima op te vangen. Maar mogelijk zie je, na de operatie, prima en heb je geen last van bijvoorbeeld moeite met lezen of hoofdpijn. Jij maakt de keuze en wij helpen je daarbij.