Optiek Verhoeven

Tranen met tuiten

Terug naar overzicht/Blog

Tranen met tuiten

Als we huilen, tranen onze ogen. Maar eigenlijk doen ze dat de hele dag door. Deze basale tranen houden onze ogen vochtig. Ze worden gemaakt door onze traanklieren aan de bovenkant van het ooglid.

Een traantje wegpinken
Tranen zijn een heldere zoute vloeistof, bestaande uit water, verschillende eiwitten en slijm. Ze bevatten onder andere het eiwit Lysozym. Dit eiwit kan de celwand van bacteriën afbreken. Goed knipperen, want naast bevochtigen, zijn deze tranen dus ook ter bescherming van het oog.

Vind je het snijden van een ui zo’n heftige ervaring?;) Tranen en snotteren en dan nog eens proberen niet in de vingers te snijden. Deze reflextranen komen ook uit de traanklieren en zijn bedoeld om het oog schoon te spoelen. Ze beschermen onze ogen en zorgen dat dat ui-vocht weer rechtstreeks de ogen uit geknipperd wordt. Deze tranen komen ook opzetten bij een vuiltje in je oog, ze werken alle indringers weer naar buiten.  

Huilen van geluk, verdriet of opluchting: dat zijn de emotionele tranen. Je weet wel: tranen met tuiten, een traantje wegpinken of krokodillentranen. Zij komen ook uit de traanklieren, maar dan alleen op commando van onze hersenen.

Droge ogen
Het klinkt nogal tegenstrijdig maar tranende ogen zijn ook een symptoom van droge ogen. Juist door te gaan tranen, zorgt het lichaam ervoor dat de ogen toch bevochtigd worden. Klachten van droge ogen kunnen heel divers zijn. Branderige ogen, rode ogen of jeukende ogen. Het is niet verkeerd om eens naar je ogen te laten kijken als je last krijgt van tranen. Door de ogen te laten onderzoeken, kan er een aanwijsbare reden gevonden worden. En kan een behandeling uitkomst bieden. Dan weet je snel of je tranen een goede reden hebben.