Optiek Verhoeven

Uitleg van onze apparatuur

Terug naar overzicht/Blog

Uitleg van onze apparatuur

“Jullie zeggen wel over de beste apparatuur te beschikken, maar voor mij klinken ze allemaal te moeilijk. Wat doen die apparaten eigenlijk? Waar zijn ze voor?” We leggen het graag aan je uit! Zo weet je waar je aan toe bent tijdens de oogmeting en kun je ook gericht de juiste vragen stellen, die wij dan natuurlijk ook weer graag aan je beantwoorden.

Topsterktemeter
We beginnen simpel! Met een topsterkte meter kun je de sterkte van een bestaande bril meten. Dat viel nog mee toch!

Autorefractor
Die naam wordt al moeilijker! Een autorefractor berekent een schatting van je sterkte aan de hand van hoe goed je ogen zich kunnen scherpstellen. Een beeld wordt scherper en waziger en terwijl jij ernaar kijkt, wordt je sterkte gemeten. De autorefractor bekijkt namelijk hoe goed je ogen zich kunnen scherp stellen.

Foropter
We geven het toe, deze naam zou niet misstaan tussen de Tyrannosaurus en de Triceratops. Maar het is toch geen dino… Dit is de machine die voor je ogen wordt gehangen en die het meest lijkt op een grote bril. Per oog wordt gekeken welke correctie het best past, terwijl je naar een aantal testen kijkt. Bijvoorbeeld die met letters. Omdat je zelf mee beoordeelt welke sterkte het fijnst kijkt, wordt dit de subjectieve meting genoemd. Als je al een bril draagt, stellen we vaak die correctie al in. Vanuit daar gaan we kijken of het beter kan.

Tonometer
Dat is die met dat luchtje... De tonometer bepaalt de druk van je ogen. Het apparaat maakt geen contact met je oog, maar stoot een pufje lucht uit dat het hoornvlies heel even wat terug laat veren. De tonometer kijkt dan hoeveel de lucht je oog heeft afgevlakt en meet aan de hand daarvan de oogdruk.

Denk je er aan om lenzen te nemen, dan komen er nog een paar andere apparaten voorbij:

Spleetlamp
Een spleetlamp is een microscoop die het oog sterk vergroot. De spleetlamp wordt voornamelijk gebruikt door onze contactlensspecialisten. Zij kunnen je hoornvlies zo beter in kaart brengen en aan de hand daarvan bepalen welke lenzen het meest geschikt zijn.
Wanneer onze optometrist naar je ogen kijkt, kan het zijn dat er interesse is in de binnenkant van je oog. In dat geval wordt je oog gedruppeld. Deze druppels verwijden je pupil, waardoor er nog beter in je oog gekeken kan worden. We geven dit altijd van tevoren aan je aan, na deze druppels zie je namelijk een tijdje wazig en is autorijden bijvoorbeeld geen goed idee.

Keratometer
Ieder mens is anders en ieder hoornvlies van je oog ook. Met de keratometer kijkt onze contactlensspecialist naar de kromming van je hoornvlies. En zo kan hij of zij precies zien welke lenzen bij je passen.

Veel apparatuur in onze oogmeetruimtes, vind je niet?! Maar ze zijn wel allemaal nodig om precies te weten welke glazen, bril of lenzen bij jou passen. Met deze info ben jij weer een beetje beter voorbereid op je oogmeting. Plan snel een oogmeting bij ons en weet waar we het over hebben!