Optiek Verhoeven

Wie verzint zoiets?

Terug naar overzicht/Blog

Wie verzint zoiets?

Keizer Nero is de aanstichter, naar het schijnt. Zoekende in onze geschiedenis is dat de eerste persoon die naar een gladiatorgevecht keek door een stukje smaragd. Een provisorische bril eigenlijk dus. Ook monniken lazen hun geschriften door er naar te kijken met een halve glazen bol op het papier. Het verhaal doet de ronde dat rond 1280 in Italië de eerste bril bedacht werd. Maar ook in China en Arabië is het mogelijk dat er rond die tijd een soort van brillen ontstonden. 

Draagbaar met een omweg
Deze eerste brillen leken nog niet echt op de modellen van nu. Ze bestonden uit 2 kleine vergrootglazen vastgezet in een houten of hoornen frame. In het midden werden deze dan met een scharnier vastgemaakt en de dragers klemde het model op hun neus. De naam: een nietbril. Eeuwen is er gezocht naar een draagbaar model bril. Via de mutsbril (een hoofddeksel met glazen die voor de ogen vielen) naar de knijpbril (vast te knijpen op de neus). Met een omweg van de lorgnet (een bril die men met een stokje vasthield en vaak voor de meer welgestelde neus) naar de monocle (een glas aan een touwtje om tussen de huidplooien van het oog te knijpen). Uiteindelijk, waarschijnlijk in de 18e eeuw in Engeland, werd de bril bedacht die wij nu nog kennen. Een draagbare bril gelukkig! Met 2 glazen leunend op de neus en pootjes voor achter de oren.

Reuze keuze
En wat we nu hebben? Enorm veel keuze aan monturen van deze nog altijd draagbare bril! En ook niet geheel onbelangrijk, iedereen kan een bril dragen. Brillen zijn er voor elke neus en tegen elk budget. Wilt u nog eens terug naar die tijd van eeuwen geleden, kom eens kijken naar de vintage modellen van Lindberg. Vintage, maar toch heel modern! Of de monturen van Prodesign! Bij dit merk zie je alle technische ontwikkelingen door de jaren heen terug. De pasvorm en het hoge draagcomfort doen dan gelukkig weer helemaal niet aan vroeger denken!