Optiek Verhoeven

Yes, ik moet een leesbril!

Terug naar overzicht/Blog

Yes, ik moet een leesbril!

Hoewel je waarschijnlijk in gedachten een oud mannetje met een bril op zijn neus de krant ziet lezen, kan het al vanaf de 40 jaar zo zijn dat een leesbril het lezen vergemakkelijkt. En dat is dus helemaal nog niet oud. Je krijgt ‘te korte armen’. Oftewel, je kunt je krant of boek niet meer lezen, hoe ver je het ook van je afhoudt.

Verziendheid
Presbyopie, ouderdomsverziendheid, is een gevolg van het wat minder elastisch worden van al ons weefsel naarmate we ouder worden en dus ook het weefsel van onze ogen. Het oog verliest de mogelijkheid om scherp te stellen. In de verte kun je wel nog duidelijk zien, maar dichtbij is dat niet meer zo makkelijk.  

De mogelijkheden van een leesbril
Heb je al een bril? Dan kun je kiezen voor multifocale glazen. Dat wil zeggen: een leesgedeelte in het glas. Dat valt tegenwoordig helemaal niet meer op, dus maak je niet druk om eventuele randen in het glas.
Draag je lenzen? Er zijn multifocale lenzen. De gewenning aan deze lenzen is behoorlijk snel, er zou dan weinig veranderen. Je kunt er ook voor kiezen om je huidige lenzen te combineren met een leesbril. En als je nu nog helemaal geen bril of lenzen draagt… Dan is een leesbril mogelijk ook de makkelijkste oplossing.

Ja, maar een leesbril…
Nog steeds klinkt het minder, he. Een leesbril. Maar lezen lukt echt niet meer zonder het blad van je af te houden. Eens zal het er van komen. Maar is dat eigenlijk wel zo erg?
Een leesbril kan ook wat toevoegen. Vooral aan je stijl. Want shoppen voor nieuwe schoenen, jas of broek is niet erg. Waarom is het zoeken naar een leuke, kekke leesbril dan wel vervelend?
Omdat het met ouder worden te maken heeft? Ach, maak je niet druk. Dat worden we allemaal. Je bent zo oud als je je voelt. Het uitzoeken van een leesbril: maak er gewoon een feestje van!